Skip to main content
Foto: Patrick Degerman

7 apr | Vilhelmina

KvinnORKAn

Det här är fem generationers kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft. Om kvinnogöra och superkrafter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. För allt vi kan, vill och vågar.

Vi möter Matilda i en personlig uppgörelse med sitt arv efter förmödrarna: mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor. Allt de har gjort, varit och allt det som de har orkat. Mormors mormor som hade åtta barn att ta hand om men ändå arbetade, mormors mor som kämpade för rätten till familjeplanering, mamma som jobbar hårdast av alla och ordnar kalas eller mormor som engagerar sig fackligt och bakar småkakor. Hur Matilda själv är vuxen nu och borde därför vara som dem men också hinna instagramma, driva projekt och ta hand om sitt kännsloliv.

Så vilken kunskap och vilka egenskaper är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara? Och på vilket sätt ska en vara duktig? Kraften som finns där. Men vad händer när orken tar slut?

Med humor, lekfullhet och svärta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse och hyllning över kvinnors liv och historia.

– Det här är min och mina förmödrars berättelser. Min mormors mormor Lina skulle aldrig ha fått möjligheten att berätta sin berättelse, antagligen inte min mormors mor eller mormor heller. Det är ingen slump att jag, en vit kvinna arbetandes på en kulturinstitution, får möjligheten att skriva och framföra en pjäs om min historia. Vems berättelser som blir berättade är ingen slump. Det betyder inte att de berättelser som mycket sällan eller aldrig berättas inte är lika viktiga eller intressanta. Min största förhoppning med den här föreställningen är att fler oberättade historier ska få ta plats. Jag hoppas kunna inspirera dig att berätta om det som får dig att bli glad, det som skaver i ditt inre eller det som får dig att vilja göra lite mer, lite extra. Tack för att jag får berätta min berättelse för dig.
Matilda Kjellmor, Dramatiker och skådespelare.


Pressklipp:

"Kvinnoliv o fullfärg och skärpa… Att berättelsen är en djupt personlig uppgörelse är den andra styrkan som nyttjas, när vi nu rör oss i den politiska teaterns zon – och Kjellmor har ur sina släktled lyckats destillera en rad definierande nyckelscener ur en kvinnlig erfarenhetssfär, som låter det lilla berätta om det stora i fullfärg och skärpa."
VK 181102

"KvinnORKAn ömsom bränner, ömsom stampar, ömsom värmer. Som kvinna är det svårt att värja sig, och tankarna vandrar till mormors stickade vantar, vidare till nävarna som ständigt måste vara knutna."
Norran 18110

Matilda Kjellmor

Manus: Matilda Kjellmor
Regi: Lillemor Skogheden
Dramaturg: Tora von Platen
Scenografi & kostym: Linda Tubler
Ljus & ljud: Tomas Lindén
Speakerröster: Theresa Eriksson och Olga Pettersson samt Intervjuer med Ingegärd Gustavsson
Produktion av scenografi, dekor och kostym: Västerbottensteaterns ateljéer
Affischfoto och föreställningsbilder: Patrick Degerman och Mikael Nygren

Producent

Matilda Kjellmor

Turnéplan

Video