Välkomna till Fatmomakke
Fatmomakke (Faepmie) ett kulturarv.
Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.
Hur länge har Fatmomakke funnits?
De äldsta byggnaderna i Fatmomakke är från slutet av 1700 -talet även om det flesta byggnaderna är från 1800- och 1900- talet. Det finns även spår från äldre byggnader som idag är skyddade. Platsen består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns börnekåta som donerades av Anna-Lisa Öst, även kallad Lapp-Lisa. Hon skrev låten Barnatro. Det står en staty av Anna-Lisa utanför museet i Vilhelmina.
Idag är Fatmomakke en skyddad kulturpark. Notera att de flesta kåtorna och stugorna är privatägda och används under helger och högtider. Visa respekt.
Fatmomakke Kyrkstad ligger längs med Vildmarksvägen. (mellan Västra Stornäs och Lövberg.) Det är skyltat intill vägen och sedan kör du ca 6 km grusväg upp mot Fatmomakke. (sista km asfalt). Vägen blir emellanåt något ”studsig” så kör försiktigt. Från parkeringen så är det en lätt promenad på några hundra meter över gångbron in till kyrkstaden. I Fatmomakke kan du sommartid hyra en av stugorna. Caféet och kiosken är normalt öppen från midsommar och t om 31 aug + stundvis i september. Om det inte är öppet så finns det affär och restaurang 20 km längs Vildmarksvägen västerut i Klimpfjäll eller 20 km österut i Saxnäs.
Läs mer om Fatmomakke på Länsstyrelsens hemsida.
Läs mer om Fatmomakke på Svenska Kyrkans hemsida.
Upplevelser i Fatmomakke
Guidad tur i Fatmomakke
Välkomna till guidade turer i Fatmomakke Kyrkstad. Gratis.
Vandringstips
Här hittar du vandringstips i bl a Fatmomakke och områden kring Marsliden, Saxnäs, Klimpfjäll och Stekenjokk.