• Kommande evenemang
  • Evenemang

Stalo Adventures

Välkommen till Stalo Adventures

– Guidade upplevelser på Naturens villkor –
Stalo Adventures guidar på naturens villkor under eller ovanför vattenytan. Våra huvudsakliga turer och upplevelser är till fots, med mountainbike eller med snorkel och våtdräkt.

Här erbjuds aktiviteter både för er som aldrig varit i fjällen tidigare men också till dig som är en van fjällentusiast.

Kultsjödalen och Marsfjällen har många speciellt fina platser som vi letat upp och gör turer till eller håller aktiviteter vid.

Vi har viss utrustning till uthyrning för aktiviteter på egen hand som tex snöskor och turskidor. För att du ska kunna njuta av din fjälltur satsar vi bara på rejäl utrustning. Allt vi köper in för uthyrning är utrustning som vi själva använder.

Hos oss kan du prova på ex. vis öringsafari, guidad tur efter fjällräv, rödingsafari, kanjonsnorkling eller fjällcykling med MTB.

Vi har en handfull organiserade turer med guide under främst juli och augusti. Vissa turer går att göra även i slutet av juni och september vid bra väder. Fjällrävsturerna går under juli, augusti och september till exempel. Fjällcyklingen är beroende av tidig vår om det ska vara bra cykling i Stekenjokk som tidigast efter midsommar.

Vi arbetar med turism som bevarar och tar ansvar för ömtålig natur och kultur. Vi verkar för att koppla samman turism med naturskydd och att utveckla glesbygden. Vi försöker miljöanpassa vår turism och att göra Marsfjällen och Kultsjödalen känt som ett spännande resmål och att tillgängliggöra naturupplevelser utöver det vanliga.

Stalo Adventures passion är friluftsliv året runt, långfärdskridsko på spegelblanka insjöar under hösten till snowboard i djup pudersnö om vintern och fartfyllda turer på mountainbike under sommaren.

Använd människan som motor och lev ”lite till” är vårt budskap..

Aktiviteter hos Stalo Adventures

Rödingsafari

I september leker rödingen i bäckar och åar i Kultsjödalen. Det är unikt att få studera dessa fiskar i sin praktfullaste dräkt. Är man försiktig och rätt klädd kan man få se skådespelet både ovan och under ytan. Det är en känslig aktivitet och därför är inte snorklingen det enda vi ägnar oss åt på turen. Men på väl valda ställen kan vi flyta runt och titta på deras manövrar.

TURFAKTA
Tid: Ca 2 tim
Säsong: Början av September
Övrigt: Hänsynsfull aktivitet

UTRUSTNING ATT TA MED
Ombyte underkläder
Badlakan
Varma kläder att byta om till efter snorklingen
DETTA INGÅR:
Kaffetår
Guide snorkling
Utrustning för snorkling

Stalo Adventures rödingsafari

Öringsafari

Turen börjar en bit uppströms där vi lämnar färdmedlen. Vi glider med strömmen välklädda med våtdräkter,skor och spanar efter storöringen som kan ligga i någon hölja i ån. Att vi befinner oss nästan i höjd med trädgränsen märks på den rena bottnen och alla vackra mönster på klippor och sten.

TURFAKTA
Utgångspunkt Klimpfjäll
Tid: Ca 3 timmar
Säsong: Juli, Augusti, September

UTRUSTNING ATT TA MED
Myggmedel
Ombyteskläder
Badlakan
Varma kläder att ta på efter snorklingen
Ryggsäck/Väska
DETTA INGÅR:
Guide Snorkling
Utrustning för snorkling

Stalo Adventures Öringsafari

Fjällcykling med MTB

MOUNTAINBIKE: STEKENJOKK -VIELMESMAKKE – KLIMPFJÄLL
Södra Lapplands mest klassiska mountainbikerutt. Turen går nästan uteslutande på kalfjäll och passerar som högst på 1040 möh. I början brant uppförs men sedan växlande ner och upp med en belöning i slutet med ca 4 km utförsåkning.

TURFAKTA
Sträcka: Stekenjokk – Vielmesmakke – Klimpfjäll
Transfer till starten för turen
Längd: 18 km
Svårighetsgrad: Medelsvår. Cykling på gammal traktorväg ovan trädgränsen
Höjdskillnad: 560 – 1040 möh
UTRUSTNING ATT TA MED
Cykel. Du kan också hyra din MTB av oss.
Cykelskor eller träningskor och hjälm
Mössa och vantar och vindtäta plagg
Regnkläder – går att kombinera med vindtäta plagg
Ryggsäck med lunch.

DETTA INGÅR:
Transfer
Guide

Stalo Adventures Fjällcykling med MTB

Kanjonsnorkling

På några ställen i Kultsjödalen finns spektakulära kanjoner att snorkla i. Det är bitvis klättring och luriga passager för att komma till de fina poolerna som vi kan snorkla i.

Det är möjligt att se mindre öringar som letar mat i virvlarna och det är också ett mästerverk av former och färger på stenar och klippor som vattnet slipat fram.

Finast i mitten av sommaren när det är varmt och flödet lämpligt.

TURFAKTA KANJONSNORKLING
Tid: ca 3 timmar
Säsong: Juli, Augusti, September
Lite mer fysisk aktivitet

UTRUSTNING ATT TA MED
Underkläder för ombyte
Badlakan
Varma kläder att ta på sig efter snorklingen
DETTA INGÅR:
Guide
Utrustning för snorkling

Stalo Adventures Kanjonsnorkling

Fjällrävsturer

FJÄLLRÄVSTURER
Guidad fjällvandring med förhoppning att få se fjällrävar vid lya. För bästa chans att se rävar krävs soliga sommarkvällar.

Vandring till fjällrävslya dit vi har tillstånd genom Länstyrelsen i Västerbottens län att guida er. Annars gäller sekretess till skydd för intresset att bevara djur eller växtart i Artskyddsförordningen.

FAKTA FJÄLLRÄV:
Längd: 80 – 130 cm. Vikt 3 – 8 kg. Huvudsakliga utbredningsområdet i Norden är Island och på högfjället i Norge och Sverige med mycket ojämn utbredning.

Fjällräven är unik bland europeiska däggdjursarter genom att den förekommer i två färgvarianter. Fortplantar sig främst vid god tillgång på föda som vid lämmelår.

TURFAKTA
Området vi guidar i sträcker sig från norra Borgafjällen i öster till Stekenjokk i väster. Om turer är möjliga beror på säsong, födotillgång och var rävarna finns. Vilken plats som bedöms vara möjlig för guidning fastställs senast i slutet av juni. Guidningar sker under juli, augusti och september månad.

Närgräns: 300 m.

UTRUSTNING ATT TA MED
Varma överdragskläder som om det vore vårvinter.

Regnkläder.

Varm dryck och fika.

Favoritkikare om du har

Kamera

DETTA INGÅR:
Handkikare om du saknar egen.

Tubkikare

Stalo Adventures Kanjonsnorkling

Följ Stalo Adventures på Sociala Medier

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt