• Kommande evenemang
  • Evenemang

Längdskidåkning

Åka längdskidor i Vilhelmina

Åka längdskidor i />Vilhelmina

Längdskidåkning

 

Att stryka på skidvallan, knyta på sig pjäxorna för att sen staka sig ut i den tysta, snötyngda naturen är en svårslagen upplevelse. I Vilhelmina finns fina skidspår i både fjäll- och tätortsnära miljöer. Välpreparerade spår som gör din skidåkning till en extra härlig upplevelse.

 

 

Dikanäsområdet

Dikanäs längdskidor
För att hitta till spåren så kör du mot Matsdal ca 50 m, där ser du en skylt. Spåren börjar uppe i klubbstugan. Här finns 1,5 km, 2,5 km och 5 km spår. Samtliga spår är för klassisk stil och skate. Den som kommer först aktiverar belysningen.

Järvsjöby

Längdskidåkning i Järvsjöby
För att åka längdskidåkning i Järvsjöby åker du ca 35 km öster om Vilhelmina tätort. Där hittar du fantastiska skidspår.
Föreningen har de senaste 15 åren byggt ut skidanläggningen med ett varierande spårsystem, start och målhus, pistmaskingarage m.m.. föreningen har också egen pistmaskin. Hundkörning tillåten måndagar på alla spår.

Kittelfjällsområdet

Kittelfjäll längdskidåkning
Kittelfjäll erbjuder alla besökare fina betalspår med start mitt i byn. Välj mellan belyst elljusspår på 3,5 km med en extra slinga som gör rundan 5 km, Fjällspåret uppe på kalfjället samt Milspåret som går in i Marsfjällens naturreservat.

I Grönfjäll 15km från Kittelfjäll finns i skidspår i längderna 2,5km, 4km och 5km. Start från Grönfjälls fritidsby.

Klimpfjällsområdet

Längdskidor i Klimpfjäll
När du ska åka längdskidåkning i Klimpfjäll så hittar du skidspåren i direkt anslutning till Skidstugan.
Här finns ett 2,3 km långt elljusspår som kompletteras med två dagspår som inklusive elljusspåret är  6 och 10 km. Spåren prepareras för både fristil- och klassisk åkning.

Här hittar du mera information om längdskidåkning i Klimpfjäll.

Saxnäsområdet

Längdskidor i Saxnäs
Längdskidåkning i Saxnäs är en magisk upplevelse. Saxnäs är snösäkert, vilket gör det till en attraktiv plats för försäsongsträning och skidåkning från november till maj.

Här finns 19 km sammanhängande spår där den elbelysta slingan är 2,5 kilometer lång. När det är tillräckligt med snö och kyla, så att myrarna fryser, finns även Bagarstugespåret som är 4,2 km klassiska spår. I år blir det även helt nya sträckor med både skate- och klassisk stil.

Under den långa snöperioden (november-maj) är längdskidåkning på natursnö i våra fina spår populärt. I april och fram till 10:e maj finns kalfjällets oändliga vidder tillgängliga med solsken och skare. En fantastisk tid för dig som skidåkare.

Du köper ett spårpass i Saxnäsgårdens reception, eller swishar till Saxnäs Spår på 123 397 5489.

Vilhelmina tätort

Skidstadion I Vilhelmina

När du ska åka längdskidåkning i Vilhelmina så är det skidstadion som gäller, här finns det elljus vid skidspåren. Ljuset runt 2,5 km slingan tänds automatiskt när det mörknar och släcks kl. 22:30.
Ljuset vid 5 km slingan (Tjärn och Örtstigen) går på skymningsrelä.

Du får åka längdskidåkning i Vilhelmina tillsammans med din hund. Det är endast tillåtet för draghundar, alltså inte för hundar som springer lösa i spåren med husse eller matte. Åkning med draghund ska ske på skateytan och inte i de klassiska spåren.

Skidstadion i Vilhelmina har omklädningsrum för damer samt herrar. Finns kortsidan av klubbhuset. Öppet under skidsäsong.

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt