• Kommande evenemang
  • Evenemang

Risfjells Sameslöjd

Välkommen till Risfjells Sameslöjd

Risfjells Sameslöjd vill sprida kunskap om den samiska kulturen på många olika sätt.

I vår butik Risfjells Sameslöjd i Vilhelmina får du även ta del av unika alster av Sven-Åke Risfjell som världens största samekniv, den unika älghornstrumman, replika på samiska pilbågen, brudkrona i horn och det gamla bortglömda nåjdmönstret från Marsfjäll återbördat av Sven-Åke Risfjell och överfört i textil produktion av Doris Risfjell. Hos oss guidas du av oss i vårt samiska museum med gamla samiska bruksföremål och får ta del av den samiska historien och kulturen.

Vårt företag Risfjells Sameslöjd utgörs av vår butik där du kan köpa äkta sameslöjd, vårt galleri och museum med egna samiska samlingar, guidningar och ”hemma-hos-besök med kulturevenemang”.

I den arktiska delen av vår värld skapar vi sameslöjd, vävar, målningar och jojk framsprungna under inspiration av ljuset från midnattssolen och norrskenet. I vår produktion hittar du bl. a handgjorda samiska knivar, smycken, tennarmband, kåsor, samiska noid, shaman trumman, vävar, jojk.

Du hittar oss på Volgsjövägen 46 i centrala Vilhelmina.

Risfjells-Sameslojd-butiksinterior-foto-Doris-Risfjell
Risfjells-Sameslojd-butiksinterior-foto-Doris-Risfjell

Samisk museiavdelning

Hos oss finns en samisk museiavdelning där du kan ta del av vår egenproducerade sydsamiska slöjd och lära mer om samekultur och traktens historia. Parkering finns inne på gården även för buss. Dessutom vägleder vi dig till sevärda platser i vår Vilhelmina kommun.

Ett enskilt besök hos oss behöver ej förbeställas. Här kan du på egen hand i lugn och ro ta del av vår slöjd och våra samlingar. Vi finns här för dina frågor.

Exempel på annat du kan ta del av i våra utställningar är olika typer av ackjor, gamla samiska kulturhistoriska föremål, världens största samekniv, samiska pilbågen som Sven-Åke gjort efter gammal modell, rotslöjd, Sven-Åkes unika älghornstrumma och mycket mer.

När du kommer i grupp och vill ha en guidning i galleriet och vår museiavdelning vill vi gärna att du kontaktar oss, helst några dagar i förväg så att vi kan förbereda ditt besök

Girkeme-foto-Doris-Risfjell-Risfjells-Sameslojd-museum
Snidade-figurer-foto-Doris-Risfjell-Risfjells-Sameslojd-museum
Ostform-foto-Doris-Risfjell-Risfjells-Sameslojd-museum

Hitta till risfjells sameslöjd

 

Följ oss på Sociala Medier

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt