• Kommande evenemang
  • Evenemang

Fiska i Kultsjödalen

Fiska i Vilhelmina

I Vilhelmina kan du fiska inom stora fiskeområden, i fjällområdet, skogsområdet, och i närområdet.

Fiske inkluder röding, öring, abborre, harr, sik, och gädda. Hitta ditt fiskevatten och fiskekort nedan.

Fiska i
Vilhelmina

I Vilhelmina kan du fiska inom stora fiskeområden, i fjällområdet, skogsområdet, och i närområdet. Fiske inkluder röding, öring, abborre, harr, sik, och gädda. Hitta ditt fiskevatten och fiskekort nedan.

Välj ditt fiskeområde

Fiska i fjällområdet

Under en fiskeresa i Vilhelmina kan man hitta vattendrag som helt plötsligt ändrar skepnad, från stillsam harmoni till rasande urkraft. Fjällområdet sträcker sig från den norska gränsen i väster och vidare österut längs två dalgångar. Här finns både fjällsjöar, tjärnar, bäckar och åar, vilka erbjuder ett varierande fiske av både röding, öring och harr. En fisketur i området bjuder alltid på hänförande naturscenarier. Här uppe finns därför goda förutsättningar till många minnesvärda fiskesemestrar, sommar som vinter.

Fiska i skogsområdet

I skogslandets trolska miljöer och i fjälldalgångarna finns ett stort utbud av fiskevatten. Att bege sig ut i vildmarken för att fiska är medicin för både kropp och själ. Röken från elden, smaken av nykokt kaffe och naturens alla dofter kittlar dina sinnen och ger ett välbehövligt avbrott från vardagens stress och jäkt. Kanske har du sällskap av familjen, eller en vän, vilket ger tid för samvaro mellan huggen. Bäckar, älvar, tjärnar eller sjöar. Vinter eller sommar. Flugfiske, spinnfiske eller mete. Utbudet är nästintill obegränsat.

Fiska i närområdet

I Vilhelminas närområde finns goda möjligheter till bra fiske. Precis nedanför samhället ligger exempelvis den vackra, och ofta spegelblanka Volgsjön. Här kan du fånga både insjöfisk och öring. Välkänd för sin rika förekomst av harr är den breda Vojmån, som efter en slingrande färd från fjällen ansluter till Volgsjön i den brusande Gubbseleforsen.

Fiskekort för att fiska i Vilhelmina

För att fiska i Vilhelmina så är ett gällande fiskekort ett måste. Fiskekort utfärdas vanligen av en lokala fiskevårdsföreningen. Vattnen i fjällområdet är både statligt och privat ägda. Staten förvaltar i huvudsak de vatten som är belägna inne bland fjällen medan de privata återfinns i anslutning till de bebyggda fjälldalarna. De sistnämnda ingår ofta i fiskevårdsområden som också upplåter fiske. Viktigt att veta är i vilka sjöar fiskekortet gäller, speciellt om man rör sig i renbetesland. Pengarna för ditt fiskekort går till fiskevårdsåtgärder och är viktigt för ett hållbart fiske.

Vissa fiskevårdsområden säljer sina fiskekort online, de hittar du här.

Fiskebutiker i Vilhelmina

Inne på Vilhelmina tätort finns Grönlunds Jakt & Fiske som är otroligt duktiga på allt inom fiske, likaså i Saxnäs finns Fiskecentrum (Marsfjällshandlarn)som levererar i samma omfattning.

Fiskonbäcken

Fiskonbäcken fiskekarta.

Länsstyrelsens vatten. Förmedlas genom lokala entreprenörer.

Grundfors Samf.förening

Grundfors Samf. förening fiskekarta.

Gikasjön förvaltas av Grundfors skifteslags Samfällighetsförening.
Fastighetsägarna upplåter Gikasjön och del av Ransarån för sportfiske. Genom arrende av statens del i Gikasjön behövs endast ett fiskekort.
Hela området är lättillgängligt med väg längs efter sjön. En naturcamping finns i västra delen av Gikasjön och nere i Fatmomakke hittar man sommarcafé, kiosk, tält- och husvagnsplatser. Passar hela familjen.

Grytsjö by

Grytsjö by fiskekarta.

Området ligger efter vägen mellan Saxnäs och Dikanäs, cirka 1 mil från Trappstegsforsen. Inom Grytsjö bys samfällda vatten är del av östra Marssjön, lilla Grytsjön, Grytsjöbäcken, stora Grytsjön och Grytsjöån upplåtna för sportfiske.

Kultsjöns FVO

kultsjons_fvo

Kultsjöns fiskevårdsområde (FVO) förvaltas av Kultsjöns fiskevårdsområdesförening. Området är lättillgängligt med väg efter hela sjön. Ett sportfiskevatten i trivsam miljö med en bruten mosaik av holmar och skär med omgivande fin terräng för turister att sola sig i.

Kultsjöåns FVO

Kultsjöåns FVO Fiskekarta.

Området består av Kultsjöån från Stalon till Kultsjön, inkl de tre selen Voullelite, Gaskalite och Bielite.

Malgomajs FVO

Malgomaj FVO, Fiskekarta.

Fiskekortsområdet sträcker sig från Lövnäs by till Malgoviks fvo:s gräns.
Området består av sjön Malgomaj med tillrinnande vattendrag, se karta.
Området är lättillgängligt med Vildmarksvägen på ena sidan och Hornsjövägen på andra.

Marslidens FVO

Marsliden FVO

Området består av Västra Marssjön och Harrtjärn.
Det är beläget 10 mil väster om Vilhelmina. Vindskydd finns vid samtliga vatten. Båtar uthyres. Fiskestig finns. Boende i stugor finns i Marsliden. Området är naturskönt i skuggan av Marsfjällen. Ropentjakke,1145 möh, och Såttan är fjällen i omedelbar närhet.

Statens vatten, Länsstyrelsen

 

en

Fiska i Vilhelmina Länsstyrelsen karta

Fisket är tillgängligt både sommar och vinter. Vattnen är i högsta grad varierande och de flesta sportfiskemetoder kan tillämpas.

 

Vilhelmina övre allmänning

 

en

Vilhelmina Övre Allmänning

 

Inom Allmänningen pågår regelbundna utsättningar av fisk för att främja sportfisket.

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt