Välkomna till Klimpfjäll
På en fjällsluttning invid Kultsjöns nordvästra strand ligger byn Klimpfjäll, på samiska Klimhpe. Här, på en nivå av omkring 600 meter över havet, har man en milsvid utsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen. I Klimpfjällsområdet finns många samiska kulturspår av yngre datum, så som rengärden, renvaktarstugor och kåtor. Tittar man på en karta över trakten lägger man också snart märke till att många av fjälltopparna och sjöarna bär samiska namn. Klimpfjäll är ett paradis för den aktive vinterälskaren. Vare sig ni vill åka alpint, skoter eller längdåkning så bjuder byn på upplevelser i toppklass.
Klimpfjäll är en trevlig skidort för dig som reser med familjen. Fjället är inte överdrivet stort men pisterna håller samtliga hög kvalitet. Med 15 nedfarter i olika svårighetsgrad finns gott om pister att upptäcka under flera dagar. Skidorten befinner sig i en utvecklingsfas och mycket spännande väntar inför framtiden. Man planerar bland annat mer offpist och friåkning genom att genomföra ett omfattade skogsröjningsprojekt. Skogarna är fått skojfriska namn som ”Japan” och ”Transsylvanien”.
Under somrarna finns det en mängd utflyktsmål för den äventyrslystne. Vandra till och bada i klara fjällbäckar och vattenfall, upptäck sagostigar med familjen och njut av kalfjällets friska atmosfär på Stekenjokks fjällområde. Under hösten kan du frossa i naturens skafferi och fylla korgen med både svamp och bär. Vintern erbjuder familjevänlig åktur i Klimpfjälls slalombacke eller skidspår. Det är också populär att köra skoter i områdena kring Klimpfjäll. Vårarna är till för skidåkning, och ju närmare barmark och äggkläckningstider vi kommer är Klimpfjäll en populär utgångspunkt för fågelskådare.
Lite historia…
Den förste nybyggaren i Klimpfjäll hette Jonatan Björklund och antas ha kommit från Bjurvattnet utanför Skellefteå. I slutet av 1820-talet ska han ha byggt en liten stuga och ett fähus åt sig och sin familj intill Klimpfjällsåsens branta sluttning. Deras vistelse här blev emellertid mycket kortvarig för redan efter några år överlät de nybygget åt en person vid namn Johan Gabrielsson.
JOHAN GABRIELSSONS NYBYGGESANSÖKAN ÅR 1831
Det är genom Johan Gabrielssons nybyggesansökan år 1831 som byn Klimpfjäll fått sitt namn och Norgefarargårdens historia tog sin början.
År 1832 lät han nämligen uppföra ett hus vilket lär vara den västra panelade delen av mangårdsbyggnaden på den nuvarande Norgefarargården.
Vanliga frågor om Klimpfjäll
Hur försörjer man sig i Klimpfjäll?
I byn finns hotell, pensionat, stugby, restauranger, livsmedelsaffär och flera små företag som ger service inom turism och entreprenad.
Visste du att…
Sångerskan och programledaren Sandra Dahlberg är född i Klimpfjäll.
Upplevelser i Klimpfjäll
Cykling
Cykling i Klimpfjälls- och Stekenjokkområdet.
Fiske
Fiska i Kultsjödalen. Här hittar du fiskevatten i din närhet.
Guidning i Fatmomakke
Välkomna till guidade turer i Fatmomakke Kyrkstad. Söndagar kl. 14.00 fr o m 27/6-15/8 (samling vid p-platsen i Fatmomakke) Gratis.
Helikoptertur
Upplev fjället från Fågelperspektiv. Att flyga med helikopter över fjällets toppar och vattendrag är en fantastisk upplevelse
Norgefarargården
Besök kulturmärkta timmerhuset Norgefarargården. Här samlades dåtidens handlare för gemensam färd mot Norge.
Smultronställen
Här hittar du smultronställen vi gärna tipsar om i runtom i Vilhelmina Kommun.
Vandring
Vandringstips i i Saxnäs-Klimpfjäll- och Stekenjokkområdet.
Mat och Boende
HK Hotell Klimpfjäll
Hotell, stugor, restaurang, pub och spa i Klimpfjäll.
Klimpfjällscampingen
Husvagns- och husbilscamping med servicehus i Klimpfjäll.
Klimpfjällsgården
Litet pensionat, stugor och restaurang i Klimpfjäll.