• Kommande evenemang
  • Evenemang

Resmål

Resmål i Vilhelmina

Resmål att besöka

När du besöker Vilhelmina, oavsett om det är för första eller hundrade gången, så hoppas vi att resan ger mersmak. Vi kan inte veta exakt vad du kommer att uppleva, men det vi vet är att vi vill är att du ska få en unik upplevelse. Kanske åker du till någon av våra fjälldalgångar eller hittar några av våra andra spännande resmål och smultronställen. Den dyrbaraste tiden i våra liv är vår egen. Därför gäller det att göra det bästa av den. Idag är en ny dag – låt den bli din!

Dikanäs och Matsdal

Café Kaffekoppen Dikanäs

I Dikanäs (Gäjka) kan du ta en fika hos Café Kaffekoppen eller stanna till och shoppa hos H-fjäll handelsbod. Ca 15 km från Dikanäs hittar du byn Matsdal, en vacker fjällby som ligger i dalgången mellan Norra och Södra Gardfjället.

Fatmomakke

Stuga med grästak Fatmomakke
Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag.

Kittelfjäll

Vy över backsystemet Hotell Kittelfjäll

Få orter är lika mytomspunna och omtalade som den lilla skidorten Kittelfjäll (på samiska Tjiehtele) i Västerbottens fjällvärld. Området är naturskönt och överväldigande med en rad branta fjäll på 1250-1375 meter över havet.

Klimpfjäll

Vybild Klimpfjäll

På en fjällsluttning invid Kultsjöns nordvästra strand ligger byn Klimpfjäll, på sydsamiska Klimhpe. Här, på en nivå av omkring 600 meter över havet, har man en milsvid utsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen.

Saxnäs

Vybild Saxnäs
Saxnäs eller Saadteskenjuana som är det samiska namnet, är en av de större byarna som ligger längs med Vildmarksvägen.

Vilhelmina

Vilhelmina Tätort från ovan

Vilhelmina, eller Vualtjere som är det samiska namnet på vår centralort, är en plats som många blir förälskade i och gärna återkommer till.

Vildmarksvägen

Cykling kalfjäll Stekenjokk Vildmarksvägen
Vildmarksvägen, en av Sveriges högst belägna fjällvägar som sträcker sig mellan Västerbotten och Jämtland.

Sagavägen

Tallus och Tallina Sagostigen Vilhelmina
Sagavägen, från kust till kust. Turistväg som sträcker sig från Brønnøysund i Norge till Örnsköldsvik i Sverige.

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt