• Kommande evenemang
  • Evenemang

Inbrott i Vilhelmina Kyrka

Inbrott i Vilhelmina Kyrka

Det var natten till torsdagen 29 april år 1915 som arbetaren Daniel Albert Almroth från Vilhelmina Kyrkby tog sin in i sakristian för att komma åt kyrksilvret.

Händelsen

Nu misslyckades han emellertid med sitt försök men måste på något vis ha efterlämnat spår efter sig för kronolänsman Lindström i  Vilhelmina arresterade honom och förde honom till kronohäktet i Lycksele.

Han blev misstänkt för att ha brutit sig in i jägmästare Frykmans bostad medan han sov och bland annat ha stulit sexhundra kronor och värdesaker från den privata våningen. Detta skulle ha skett en natt mellan onsdag & torsdag i början av september år 1914, men i detta fall kunde man inte hitta några bindande bevis, vilket kanske var tur för Daniel Albert eller den som nu var i trängande behov av kontanter. Det var sannerligen vågat att göra inbrott allt medan lägenhetsinnehavaren var hemma.

Domen

I augusti samma år skedde slutrannsakan vid Åsele tingslag där han mot sitt nekande dömdes till ett år och sex månaders straffarbete.

Man hade nog aningar om att både länsman och fjärdingsmannen var på tinget i Åsele.

Svea Hovrätt förklarade sig icke kunna bifalla häktade arbetaren Almroths anhållan om att försättas på fri fot. Almroth dömdes av Åsele lappmarks tingslags häradsrätt att ”för inbrott i Vilhelmina Kyrka i uppsåt att stjäla” till straffarbete i ett år och sex månader, samt medborgerlig förlustig ett år därutöver.*

* Medborgerlig förlustig = förlorade sin rösträtt, fick inte vittna i domstol, inte inneha offentlig tjänst och inte arbeta med yrke som krävde gott anseende.

 

Text: Kerstin Bergkvist, utdrag ur hennes bok ”Volgsjö Vilhelmina Kyrkohistoria år 1783-1924”

Vilhelmina Kyrka innan 1923
Vilhelmina Kyrka, vykort
Vilhelmina Kyrka

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt