• Kommande evenemang
  • Evenemang

Marsfjället, Fatmomakke-Marsliden

Marsfjället, Fatmomakke-Marsliden

Start: Fatmomakke och Marsliden
Längd: 22 km

Svårighetsgrad: Medel

Följ vägen som går längs Kultsjöns norra strand till ledstarten. Leden är tydlig och spångad. Vandringen går genom fjällnära skog längs Rodinsbäcken och upp på fjällplatån. Nu befinner du dig mitt i Marsfjällsmassivet. Här finns ett rastskydd, ”Marsfjällskåtan”, som byggdes av STF på 1930- talet. Vid kåtan finns en vedbod och ett utedass. Från rastskyddet är det en fin vandring över gräsängarna i Marsfjällmassivets hjärta.

Rastskydd: Marsfjällskåtan 

Efter ett tag leder en rösad led upp till Marsfjällstoppen med sina 1590 m.ö.h. En fantastisk topptur till Södra Lapplands högsta topp.

Leden forsätter genom ett smalt pass och sedan ner i en spännande dalgång med branta fjällväggar och stora block. En öppen dal även kallad ”Squaw Valley” leder ner i fjällbjörksskogen. Här finns ett rastskydd i ”Apelsinklyftan” (ett bra ställe att dela en apelsin på) med fin utsikt. Leden kommer ner ca 1 km från byn Marsliden. Det går även en byaled direkt ner till Marsliden. I Marsliden kan du besöka Lars Pålssons nybygge som är återuppbyggt som det såg ut 1856. I Bernhard Nordh bok ”I Marsfjällets skugga” finns berättelsen om familjen Pålsssons liv och öde. Mitt i byn finns även en pittoresk liten kiosk.

Ta dig gärna tid att besöka Fatmomakke kyrkstad i anslutning till din vandring.

Fatmomakke är en mytomspunnen plats och den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har även idag, stor betydelse som andlig och mångkulturell mötesplats i södra Lappland, med kontinuitet från 1700-talet fram till modern tid. 

 

Hitta Hit

[custom-mapping map_id=”16194″ height=”300″]

Hej! Har du frågor till oss på turistbyrån?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt