Skriv om denna text
”
Överraskningarna är större i Södra Lappland än i andra delar av landet.
Ungefär vid Åsele och inåt bar man harr, öring, rödingar till sina tjärnar för att de tänkte att ”det här kan säkert vara bra att ha”. I södra Sverige är det ofta abborre, mört, id och brax i tjärnarna, men här är upp är det många tjärnar som har ett helt annat utbud.
– Man ser på fiskekorten och det står gädda, mört, abborre och…öring. Det är knappt man tror att det är sant, säger Johan.
– Längre in står det röding och man tänker att det är för nära kusten – det är
inte möjligt. Sedan har vi ju harren, säger Fredrik.
På 70-talet sattes ofta harr ut i vattnen och om den var uppströmslekande blev den ofta kvar i sjön. De berättar att det är svårt att uppnå en liknande upplevelse som tjärnfisket på något annat sätt.
– Det finns en himmelsk atmosfär som är svår att uppnå på annat sätt, säger Fredrik. Men också att alla inte förstår hur många tjärnar vi har med gammgäddor.
– Här står folk och trängs vid älvarna, men det fiskare från utlandet vill åt – det är gädda vilket vi andra struntar i, säger Johan.
Tjärnfisket är säsongsbetonat. Vårarna har sitt försiktiga och smygande fjädermyggsfiske med små, lätta flugor som läggs ut på ytan för att sedan lägga ut att tyngre flugor allt eftersom sommaren kommer.
När det gäller flugor är det alltid ”matching the hatch” som gäller när det handlar om sjöfiske, enligt Fredrik.
– Det är klart att du kan guppa omkring med någon form av Zonker, men det är ju inte därför man är där, utan man är där för det visuella och då väljer jag alltid en torrfluga. Matching the hatch innebär att välja fluga efter säsong. I början små flugor, sedan kommer den härliga junimånaden med sina dagsländor. Först små svarta i storlek fjorton, cirka tio millimeter med krok.
– Sedan kommer midsommar med stora grejer som man hänger på. Efter det kommer det riktigt trevliga med när de fula nattsländorna simmar upp till ytan, kommer upp i båten och kryper upp i nacken. Det är lika mycket skräck som ett nöje. Hösten är jägar- och samlartid. Då tjärnen ser död ut. Då är det dags att fiska med getingar. Men det går bra att fiska även utan flugfiskeutrustning.
– Det jag fiskat mest är gädda på fyra-fem meters långspö med rullfäste och levande flöte. Slängt ut det och väntat på att flötet ska åka ned. Att drilla en stor gädda på runt fem kilo i en sjö med långspö och multiplikatorrulle är fantastiskt, säger Johan.
– Eller, som jag gjort i en av harrtjärnarna, drillat en femtonkilosgädda med en ettkilosharr. Det är häftigt det också, säger Fredrik.
De menar att flytringsfisket har haft samma betydelse för skogstjärnsfisket som kajakerna haft i havsbandet. I de flesta tjärnar är det fiske från land som gäller men i vissa är det tillåtet med flytring. Det är ett intressant och roligt sätt att komma fisken in på livet. Att det skulle vara lättare att få fisk i en flytring är inte säkert, men det är lättare att fiska av ett vatten från ringen än att gå efter land och kasta.
– Vi är flytringsfiskfiskare och jag lovar att alla är sugna på det, säger Johan. Sedan finns det häftiga vatten både i Ströms Vattudal och tjärnar vid Borgafjäll med öring och röding.
– Uppe på kalfjället är vädret alltid ett lotteri och då behöver du saker som kan kompensera för när du inte får fisk, som Fiskekompisens kastkaffe eller en gitarr, säger Fredrik.
– Det kan också vara en sjunklina med en streamer, säger Johan.
För den som söker utmaningar finns det massor av fantastiska vattendrag att hugga tag i.
– Det finns inget som är så utmanande som öring i rena fjällströmmar uppe på fjället. Sjukare fiske får man leta efter. Jag vet inte vad som fostrat dem att bli så rädda, om det är lo, järv, rovfåglar eller något annat, men de är så skygga. Du måste vara så precis i ditt utlägg att du annars skrämmer öringen, säger Fredrik.
Han ger Ransarån som exempel.
– Det är ett vatten jag älskar högt men också hatar lite.
– Att vara i grunda vatten med skygga fiskar handlar om fiske på en enormt hög nivå.
För det handlar om att inte ens glasögonen får blänka. Att gå ner till vattnet är inte att tänka på. Om du inte fiskat i dessa vatten kan du tro att du är duktig på att fiska och att du är tyst. Det är du inte, säger Johan.
Han tycker att det borde vara en utmaning som fler erfarna fiskare skulle uppskatta.
– Hur kan vi få fler att förstå? Det här är mer likt jakt där du kanske bara få en chans.
Dessutom är fiskarna kräsna med vad som läggs ut.
– Du måste matcha vad de vill spisa just vid det tillfället. I regel, i de här fjällvattnen, tar de inte de stora proteinbitarna som kommer flytande, som hamburgare i form av nattslända eller varmkorvdagsländan utan de vill ha en liten kaka – världens minsta mygg som ska ha det perfekta flytet. Den får inte hamna på sidan utan måste
hamna rätt, säger Fredrik men ger också lösningen: Wullybuggers, svart.
Johan menar att fler måste berätta om det fantastiska fisket här. Fiskekompisen handlar om att dela med sig av tips och få fler att uppleva fiskeupplevelser.
Fredrik tipsar om Saxnäs med en massa fantastiska vatten som du når under en kvällspromenad men också Vilhelmina samhälle.
– Där ligger Vojmån där man kan ha fantastiskt harrfiske, säger Fredrik.
– Det var det enda jag gjorde när jag bodde där, säger Johan.
Johan vill också slå ett slag för de riktigt små bäckarna.
– Toppknutet metspö, agna med mask och dra på en ett och ett halvt kilos stor öring. Det är magiskt att så många små vattendrag innehåller så stor fisk.
Sedan vill han tipsa om ett speciellt fiske: jakten på dammöringen.
– Där har det dykt upp öringar som lärt sig äta skadad fisk. De kan bli enormt stora och präglade på skadad fisk, det är något som är outnyttjat och en grej som många
har kvar att uppleva, säger Johan.
Men framför allt handlar det om upplevelser.
De pratar om presenning på fyra gånger tre meter som en del av livets mening, lånta mackjärn och att ge sig ut på njuttur i flytringen.
– Det är vad det handlar om. Vi marscherar för pipan, för friheten och för att sitta under en presenning oavsett väder för att där, tillsammans bara lära känna varandra igen, säger Fredrik.
– Tänk om man bara alla tog med sig en presenning istället för att ligga i tält och må dåligt psykiskt, säger Johan.
De berättar att fiske också handlar om att ta hand om de basala behoven av värme, skydd, mat och vila. Men, att det är lyxen, det lilla extra som gör upplevelsen magisk.
– Allt blir inte som i fiskereportagen. Det kan bli mycket bättre. Det är storyn efteråt som räknas, säger Johan och Fredrik på Fiskekompisen.
Läs mer här på hemsidan under ”Resmål” för att utforska de platser vi nämner i reportaget. Tveka inte att kontakta någon av South Laplands turistinformationer för information om fiskekort eller övrig information för att planera er resa till oss.
Lyssna på Fiskekompisens Podcast
VILHELMINA
Vojmådalen har hela Vojmåns fantastiska vatten med biflöden. Dessutom erbjuder området fina fjällsjöar och ån Vaptsälven som rinner in mot Norge. Alldeles i närheten ligger Matskanområdet som också har fina fiskevatten. Öring och röding finns i alla vatten. Dessutom finns harr i Gottern och övre Vojmån. Fisket är utmärkt hela året men sensommaren och vårvintern är de populäraste årstiderna för fiske. Harrfisket i området är vida berömt där spinnfiske eller med fluga är de bästa sätten att ta fisken på. I Satsån får man ofta höra rykten om att han haft god fiskelycka vid åns nedersta strömmar. Det går bland annat historier om hur en storöring knäckt ett kraftigt flugfiskespö och i Satssjön finns också ett otroligt öringsfiske. I Vilhelmina kommun finns den cirka 18 kilometer långa sträckan från Ransarn upp till Tjåkkelestugan. Området räknas till övre Ransarån. Strömsträckan består av en allmän fiskesträcka, från sjön Ransarn upp till hängbron nedströms Holmselet, samt en kvoterad fiskesträcka som sträcker sig från hängbron, nedströms Holmselet, upp till Tjåkkelestugan. Endast flugfiske är tillåtet på hela sträckan, både på den allmänna sträckan samt den kvoterade. Den kristallklara ån rinner genom en storslagen vildmark där forsar, strömmar och sel gör ån till ett paradis för flugfiskaren. Här är öring i majoritet, men röding kan stiga i ån ända upp till Skibbleselet.
https://southlapland.com/fiskeartikel